Suomessa älypuhelimet ovat ohittaneet tietokoneet pääasiallisina verkkouutisten lukemiseen käytettävinä laitteina. Etniset vähemmistöt ovat aliedustettuja Suomessa media-alalla Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksin mukaan. Huomattava meneillään oleva hanke on kansallisen digitaalisen tunnistautumispalvelun kehittäminen mediataloille. Se pyrkii yksinkertaistamaan uutismedioiden käyttöä ja helpottamaan kohdennetun mainonnan hallintaa, puuttuen isojen somealustojen hallitsevaan asemaan.
Suomi on viidentenä 180 maan joukossa vuoden 2022 RSF-lehdistönvapausindeksin mukaan
Suomessa on 5 554 662 asukasta.
Lähde: Internet World Stats
Suomessa internetin käytön yleisyys on 94,1 %.
Lähde: Internet World Stats
Vastauksena median “sukupuuttotapahtumaksikin” kutsutun taloudellisen epävakauden, pandemian, disinformaation ja sodan aiheuttamille ongelmille, alalle on ilmestynyt kasvava joukko uudenlaisia riippumattomia uutismedioita.
Vaikka perinteiset uutismediat ovat irtisanoneet yhä enemmän henkilöstöä kuluneen vuosikymmenen aikana, diginatiivit mediat ovat kukoistaneet kaikkialla Euroopassa täyttäen uutistyhjiöt, houkutellen pettyneitä yleisöjä ja kehittäen uusia tapoja tärkeiden tietojen jakamiseen
Huolimatta poliittisista, taloudellisista ja kielellisistä eroista tutkimukseemme sisältyvien yli 40 maan välillä, Project Oasis -hakemistossamme esitellyt 540 diginatiivia organisaatiota kohtaavat useita yhteisiä haasteita ja mahdollisuuksia.
Keskeisiä havaintojamme ovat mm. seuraavat:
Kannattavuus on vaikeasti saavutettavissa, eikä mitään yksinkertaista reittiä menestykseen ole. Monet haastattelemistamme median tekijöistä osoittavat kuitenkin, että on mahdollista löytää tukea, jota he tarvitsevat voidakseen palvella yhteisöjään.
”Ei oligarkkeja, ei maksumuuria. Vain sinun lahjoituksesi ja meidän työmme”, on vuonna 2009 perustetun tšekkiläisen diginatiivin mediatalo Deník Referendumin tunnuslause. Päätoimittaja Jakub Patočka kertoo meille toimintatavastaan: ”Lukijat, jotka haluavat väitellä artikkeleistamme [kommenttiosiossa], maksavat siitä tietyn maksun. Tällä lähestymistavalla saadaan vähäisiä tuloja, ja se auttaa myös edistämään keskustelua.”
Jäsenten lahjoitusten avulla toimivat mediayhteisöt edustavat mielenkiintoista toimintamallia, ja niitä on muutama hakemistoomme sisältyvistä julkaisuista. Yhdistyneessä kuningaskunnassa The Bristol Cable -julkaisun osuuskunnan jäsenet ovat myös ”demokraattisia osakkeenomistajia”. Tämä tarkoittaa, että he voivat osallistua organisaation vuosikokouksiin, äänestää toimituksellisista kampanjoista ja olla ehdolla liikkeenjohtoon osallistumattomaan johtokuntaan..
Suurin osa hakemistomme luomiseksi tutkimistamme median toimijoista on journalistien perustamia, ja niiden resurssit ja liiketoimintakokemus ovat usein rajalliset. Näistä haasteista (ja monista muista) huolimatta monet uskovat pystyvänsä kasvamaan lähivuosina.
Osa näistä toimijoista on media-alalla työskenteleville lukijoillemme jo tuttuja, mutta uskomme, että löydätte hakemistostamme muutamia yllätyksiä lukuisten inspiroivien eurooppalaisten esimerkkien joukosta. Tämä Project Oasis -hankkeen ensimmäinen versio ei kuitenkaan sisällä kaikkia toimituksia,
joiden tulisi kuulua eurooppalaiseen hakemistoomme.
Moni tässä tutkimuksessa tekemistämme havainnoista on yhdenmukaisia aiempien tutkimushankkeidemme havaintojen kanssa, ja tarjotaksemme kattavamman kontekstin ja vertailukohtia olemme paneutuneet tarkemmin kaikkiin edellä mainittuihin keskeisiin havaintoihin julkaistavassa raportissa.
Tämä tutkimushanke on toteutettu käyttäen menetelmää, jonka kehitimme SembraMediassa alkaessamme kartoittaa vastaavan tyyppisiä mediataloja Latinalaisen Amerikan, Espanjan ja Yhdysvaltojen espanjankielisissä yhteisöissä vuonna 2015. Project Oasis -hankkeen aloittamisen jälkeen vuonna 2022 siihen on osallistunut yli 60 henkilöä, mukaan lukien 34 paikallista tutkijaa, jotka ovat kartoittaneet median kenttää, analysoineet ja tehneet haastatteluja yli 30 kielellä.
On tärkeää huomata, että tämä raportti ja mediahakemisto eivät edusta lopullista, kattavaa luetteloa kaikista itsenäisistä digitaalisen median edustajista Euroopassa. Toivomme, että tämä on vain ensimmäinen vaihe jatkuvassa tutkimushankkeessa, jonka kehittämistä aiomme jatkaa.
Meitä ovat inspiroineet näiden media-alan keulahamojen innovaatiokyky, määrätietoisuus ja rohkeus, ja heidän tuottamansa, usein palkittu, journalismi. Olemme kiitollisia, että he ovat suoneet tutkijoillemme aikaa kiireisestä aikataulustaan.
Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että Project Oasis -hakemistossa esiteltyjen kaltaisten erilaisten mediatalojen esiinnostaminen voi auttaa niiden tekijöitä vaihtamaan tietoa, tekemään yhteistyötä, parantamaan omaa näkyvyyttään ja saamaan tunnustusta organisaatioilta, jotka voivat tarjota sitä ratkaisevan tärkeää tukea, jota diginatiivit toimitukset tarvitsevat ja ansaitsevat voidakseen jatkaa työtään.
Lehdistönvapaus
Kuten Toimittajat ilman rajoja -järjestö on kertonut, Suomi on yksi harvoista maista, joissa ”medialla on ilmaisunvapaus”. Nykyiset sananvapautta ja median vapautta suojaavat lait ovat Suomen perustuslaissa ja Euroopan ihmisoikeussopimuksessa säädettyjä. Riippumaton julkisen sanan neuvosto on antanut eettisiä suosituksia journalisteille, ja ne toimivat hyvään journalistiseen tapaan perustuvan itsesääntelyn perustana. Valtaosa suomalaisista mediataloista on liittynyt julkisen sanan neuvoston jäseneksi. Toimittajat ilman rajoja -järjestö kertoo kuitenkin, että verkkohäirintä ja uhkailu ovat suomalaisten journalistien kokemia ongelmia.
Markkinoiden rakenne ja keskittyneisyys
Suomen media on pääasiassa riippumatonta, eikä sillä ole poliittisia kytköksiä. Yle (Suomen yleisradio) on valtaosin valtion omistama, mutta tämä ei vaikuta sen journalistien raportointiin tai virkanimityksiin, Yle kertoo. Median omistajuus on keskittynyt muutamaan suureen yhtiöön (Sanoma, Yleisradio, Alma Media, MTV ja Keskisuomalainen ovat niistä suurimpia).
Suomen luetuin verkkouutislehti on Alma Median julkaisema Iltalehti, joka tavoittaa joka viikko noin 2,86 miljoonaa lukijaa julkaisun omien tietojen mukaan. Iltalehti kertoo myös, että Helsingin Sanomat ja Aamulehti ovat luetuimmat sanomalehdet; HS:lla on 601 000 ja Aamulehdellä vastaavasti 173 000 lukijaa. Yleen luottaa 83 % suomalaisesta yleisöstä Ylen raportin mukaan. Vaikka TV-uutiset ovat Ylen pääasiallinen tiedonvälityskanava, nuoremmat sukupolvet käyttävät koko ajan enemmän sen verkkosisältöjä, Yle kertoo.
Journalistista sisältöä on saatavillaa muunmuassa suomeksi, ruotsiksi ja saameksi sekä joillain vähemmistökielillä. Suomi on virallisesti kaksikielinen, ja lisäksi saame on saanut Suomessa virallisen kielen aseman.
Median rahoitus
Yle saa rahoituksensa verovaroista. Muiden mediatalojen tapauksessa tärkeimmät tulonlähteet ovat tilaajat ja mediamyynti. Vuonna 2021 kuluttajamyynti vastasi 62 prosenttia ja mediamyynti 38 prosenttia ammattijärjestö Uutismedian liiton jäsenten nettomyynnistä. Suhteellisen suuri osa tilaajista (19 %) maksaa verkkouutisista, kertoo Reuters Institute for the Study of Journalism vuoden 2022 Digital News Report -raportissaan. Raportissa todettiin myös, että suomalaiset mediatalot tavoittelevat kasvavassa määrin tilausmaksuja tulonlähteenä, ja jotkin mediatalot ovat alkaneet käyttää maksumuureja.
Ylen julkaisemaa verkkosisältöä rajoittava laki tuli voimaan vuonna 2022. Lain mukaan kaiken Ylen verkkosisällön on sisällettävä audiovisuaalisia elementtejä (tietyin poikkeuksin). Laki tuli voimaan seurauksena valituksesta, jonka mukaan Ylen kirjallisessa muodossa olevat verkkouutiset rikkovat Euroopan unionin valtionapulainsäädäntöä ja asettavat riippumattomat uutistalot epäsuotuisaan asemaan.
Hakemistoon sisältyy viisi diginatiivien mediaorganisaatioiden profiilia.
Diginatiivit mediatalot Suomessa palvelevat monipuolisia yleisöjä, joihin kuuluu esimerkiksi erityisalojen, kuten pelien tai metallimusiikin, harrastajia, sekä erilaisia taiteista, kulttuurista ja yhteiskunnasta kiinnostuneita lukijoita. Monet toimitukset keskittyvät palvelemaan tiettyä kohderyhmää, esimerkiksi vähemmistöryhmiä, “meiltä meille” -periaatteella.. alustoilla on usein selkeät osallistumisohjeet, jotka kannustavat uusia median tekijöitä journalismin pariin.
Vaikka valtaosa alustoista keskittyy paikallisille lukijoille, katselijoille ja kuuntelijoille suunnattuun raportointiin, useilla kielillä luotu sisältö pystyy tavoittamaan myös muita pohjoismaalaisia, eurooppalaisia ja maailmanlaajuisia yleisöjä.
Digimedioiden tekijät hyödyntävät myös verkossa tapahtuvan tarinankerronnan antamia mahdollisuuksia ja pyrkivät erottumaan perinteisistä ilmaisumuodoista esimerkiksi pitkillä digitaalisilla esseillä, käyttäen sosiaalista mediaa pääjulkaisualustanaan.
Diginatiivit mediat toimivat Suomessa usein apurahalla, mutta liiketoimintannan kannattavana pitämiseen on myös muita innovatiivisia tapoja. Osana Project Oasis -tutkimusta haastatellut yritykset ovat kertoneet, miten ne ovat löytäneet tapoja tehdäyhteistyötä muiden yritysten kanssa säilyttäen samalla toimituksellisen riippumattomuuden. Diginatiivit julkaisijat ovat myös onnistuneesti tuottaneet projekteja yhteistyössä vakiintuneempien media-alan yritysten kanssa.
Suomen diginatiivi mediaympäristö on monipuolinen seos vakiintuneita toimituksia ja pienempiä toimijoita. Vaikka ydintiimit ovat pieniä, pyrkimyksenä on usein nostaa esiin uusia media-alan osaajia – ja maksaa heille heidän työstään. Vähemmistön äänten heikkoon näkyvyyteen valtavirran mediassa on pyritty puuttumaan selkeillä toimilla. Valtaosa media-alan tuottajista käyttää verkkosivustoja pääalustanaan, mutta esiin on nousemassa myös joitakin pääasiallisesti sosiaalisessa mediassa toimivia tuottajia. Taiteet, kulttuuri ja kirjallisuus eri muodoissaan ovat useiden digimedioidenpainopistealueita, mikä kertoo siitä, että näitä alueita koskevalla journalismilla saattaisi olla lisäkysyntää.
Viimeksi päivitetty: tammikuu 2023
Subscribe to our newsletter, and you will receive monthly news, data analysis, and resources about the digital media ecosystem, as well as opportunities for media outlets and journalists.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |